AktualityKomerčné články

Ako predchádzať preležaninám: Kompletný sprievodca prevenciou

Preležaniny, známe tiež ako tlakové vredy, sú bolestivé a potenciálne nebezpečné rany, ktoré vznikajú pri dlhodobom tlaku na kožu a tkanivá. Najviac sú postihnutí ľudia, ktorí sú dlhodobo pripútaní na lôžko alebo obmedzení v pohybe. Prevencia je preto kľúčová a zahŕňa niekoľko krokov.

Ako na preventívne opatrenia proti preležaninám?

Pravidelné Otáčanie

Pravidelné otáčanie pacienta je kľúčové pre prevenciu preležanín a zlepšenie krvného obehu. Otáčanie pomáha rozložiť tlak na rôzne časti tela, čo znižuje riziko vzniku dekubitov. Otáčanie by sa malo vykonávať každé 2 hodiny, aby sa predišlo dlhodobému tlaku na jednu oblasť tela.

Riešením, ktoré môže výrazne uľahčiť pravidelné otáčanie pacienta, je použitie polohovacej postele. Polohovacie postele môžu byť manuálne alebo elektrické, pričom každá má svoje výhody.

Manuálna polohovacia posteľ

  • Ekonomické riešenie: Manuálne polohovacie postele sú cenovo dostupnejšie, čo je výhodné pre domácnosti s obmedzeným rozpočtom.
  • Jednoduchá údržba: Tieto postele nevyžadujú elektrické pripojenie, čím sa znižuje riziko technických problémov a údržba je jednoduchšia.
  • Prenosnosť: Manuálne postele sú zvyčajne ľahšie a jednoduchšie na premiestnenie, čo je výhodné pri častých zmenách polohy pacienta.

Elektrická polohovacia posteľ

  • Pohodlie a jednoduché ovládanie: Elektrické polohovacie postele umožňujú jednoduché a pohodlné nastavenie polohy stlačením tlačidla, čo uľahčuje prácu opatrovateľom.
  • Presné nastavenie: Elektrické polohovacie postele poskytujú presnejšie nastavenie polohy, čo môže byť výhodné pre pacientov s konkrétnymi zdravotnými potrebami.
  • Menej fyzickej námahy: Použitie elektrickej postele znižuje fyzickú námahu potrebnú na otáčanie pacienta, čím sa znižuje riziko zranení pre opatrovateľov.

Pravidelné otáčanie a použitie polohovacej postele môžu výrazne prispieť k pohodliu pacienta a prevencii zdravotných komplikácií spojených s dlhodobým ležaním.

Polohovacie postele aj pre seniorov?

Samozrejme. Tento typ polohovateľných postelí je vhodný aj pre ľudí, ktorí nemajú predispozície na preležaniny, ako sú napríklad seniori. Polohovacie postele pre seniorov im vedia uľahčiť pohyb, vysadanie a zosadanie z postele a poskytujú im väčšiu nezávislosť a komfort v každodennom živote.

Používanie polohovacích postelí môže výrazne zlepšiť kvalitu života seniorov tým, že znižuje fyzickú námahu potrebnú na pohyb v posteli a minimalizuje riziko pádov. Tieto postele sú navrhnuté tak, aby poskytovali maximálnu podporu a pohodlie, čo je obzvlášť dôležité pre starších ľudí, ktorí môžu mať obmedzenú mobilitu alebo slabšiu svalovú silu.

Investícia do polohovacej postele je teda nielen praktickým riešením pre opatrovateľov, ale aj významným prínosom pre samotných pacientov a seniorov, ktorí si tak môžu užívať väčšiu slobodu a pohodlie vo svojom každodennom živote.

Skoré ošetrenie

Rýchle zasahovanie pri prvých príznakoch preležanín, ako sú začervenanie alebo bolesť. Ak sa objavia tieto príznaky, je dôležité okamžite začať s liečbou, aby sa predišlo vážnejším problémom.

 

Zníženie trenia

Používanie ochranných pomôcok, ako sú podložky pod lakte a päty, na minimalizáciu trenia. Tieto pomôcky môžu byť vyrobené z mäkkých materiálov, ktoré znižujú trenie a zabraňujú poškodeniu pokožky.

 

Vyhnutie sa šmyku

Správne nastavenie postele, aby sa predišlo šmyku, najmä pri zdvíhaní hlavy. Pri nesprávnom nastavení môže dôjsť k posunu kože a tkanív, čo môže viesť k poškodeniu.

Antidekubitné matrace

Kvalitný matrac môže výrazne prispieť k prevencii preležanín. Antidekubitné matrace sú špeciálne navrhnuté tak, aby rovnomerne rozložili tlak na telo a minimalizovali riziko vzniku tlakových vredov.

Starostlivosť o pokožku

Pravidelné kontrolovanie a hydratácia pokožky. Používanie hydratačných krémov môže pomôcť udržať pokožku zdravú a elastickú.

 

Výživa a hydratácia

Zabezpečenie správnej výživy a dostatočného príjmu tekutín. Nutrične vyvážená strava a dostatok tekutín podporujú celkové zdravie pokožky a pomáhajú pri jej regenerácii.

Odporúčané tipy antidekubitných matracov

Antidekubitný bublinový matrac

Tento typ matraca má povrch pripomínajúci bubliny, ktoré pomáhajú rovnomerne rozložiť váhu tela a znižujú tlak na jednotlivé body. Bublinová štruktúra poskytuje komfort a podporu, čo je ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú dlhodobú starostlivosť.

Antidekubitný matrac s odvetrávacími vlastnosťami

Tento matrac je vybavený pruhmi a výrezmi, ktoré zabezpečujú dobré prúdenie vzduchu a odvádzanie vlhkosti. Pruhovaná štruktúra a ventilačné “cesty” zaisťujú, že pokožka zostane suchá a minimalizuje sa riziko vzniku preležanín.

Používanie antidekubitných matracov nielenže poskytuje pacientom potrebný komfort a podporu, ale tiež výrazne znižuje riziko vzniku preležanín. V kombinácii s pravidelným otáčaním pacienta a ďalšími preventívnymi opatreniami môže kvalitný matrac výrazne prispieť k zlepšeniu kvality života pacienta a predchádzať komplikáciám spojeným s tlakový vredmi.

Na záver, prevencia preležanín je komplexný proces, ktorý zahŕňa správnu starostlivosť o pokožku, pravidelné otáčanie pacienta, kvalitný matrac a dodržiavanie ďalších preventívnych opatrení. Dôležité je aj pravidelné monitorovanie a skoré zasahovanie pri prvých príznakoch.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button